• Kontakt-Telefon
  • +(381) 064 1674-240

laserski tretman melazme

UČINITE VIŠE ZA SVOJ IZGLED

Laserski Tretman Melazme

Melazma, ili "maska trudnoće" se manifestuje u vidu pigmentovanih fleka na licu. Javlja se kod 75% trudnica i 34% žena koje uzimaju oralne kontraceptive. Kada je vezana za trudnoću, uglavnom se javlja u drugom trimestru i češće kod žena tamnije puti. Najčešće lokalizacije su čelo, brada i obrazi. Tačan uzrok nastanka i dalje je nepoznat. Ono što se zna je da pod dejstvom UV zračenja dolazi do hiperaktivacije specifičnog klona melanocita i do oslobadjanja epidermalnih citokina. Citokini dalje stimulišu trizonazu, ključni enzim za proizvodnju melanina koji podstiče melanozome na ekscesivnu produkciju pigmenta. Deo ovog melanina se skladišti u keratinocitima.

Melazma se kalsifikuje na epidermalni, dermalni (kada dominira plavosiva boja) i mešoviti tip (smedje siva boja), u zavisnosti od lokalizacije pigmenta u koži. Često se povuče tokom prve postporodjajne godine, ali neretko se dešava da trajno perzistira.

Laseri predstavljaju odlično rešenje i terapiju izbora za uporne perzistirajuće melazme koje su medikamntoznom terapijom nerešive. Oni svojim izrazito kratkim pulsem deluju selektivno na melanozome na subcelularnom nivou uništavajući pigment bez oštećenja okolnih struktura.

Koža se tretira frakcionisanim erbijumskim laserom koji vrši fino uklanjanje najpovršnijih slojeva kože i na taj način uklanja melanin uskladišten u površnim keratinocitima i omogućava lakše oslobadjanje dublje smeštenog pigmenta. Radi optimalnih rezultata tretman laserom se kombinuje sa inhibitorima citokin koji se primenjuju izmedju tretmana i koji sprečavaju dalju sintezu pigmenta.

Seanse laserom se mogu obavljati jedanput nedeljno a za potpuno uklanjanje je potrebno u proseku 4-6 nedelja u zavisnosti od tipa melazme. Obavezna je fotoprotekcija.

Cenovnik Upoznajmo se
tretmani-laserom
Laserski tretmani

Dr Jasminka Krdžović

Dr Snežana Zatežić

tretmani-laserom
Tretmani lica i tela

Suzana Plazinić

Katarina Rakić

Copyright © 2016 www.lasercosmetics.rs. All rights reserved.